Zagreb, 5. listopada 2021.

Utorak na 14. SFF-u: Pobjednici Berlinalea i HotDocsa

Utorak na Subversive Film Festivalu nastavlja se s filmskim programom i ostvarenjima iz ovogodišnje pažljivo probrane igrane i dokumentarne konkurencije.

Dan započinje u kinu Tuškanac u 17 sati kada je na rasporedu film Teško je biti rođen, opora znanstveno-fantastična drama redateljice Sandre Wollner nagrađena na Berlinaleu Posebnom nagradom žirija koja na vrlo provokativan način povezuje žudnju i ponor, strah i misterij, osjećaj i prazninu. U bliskoj budućnosti negdje u centralnoj Europi, možda u okolici Beča, srećemo desetogodišnju Elli za koju ubrzo saznajemo da je android. Njezini vlasnici programiraju njezine uspomene i pretvaraju je u svoju fantaziju.

19 sati u kinu Tuškanac gledamo film iz dokumentarne konkurencije, pobjednika Hot Docsa Ostrov – Izgubljeni otok. Film Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa o stanovnicima izgubljenog otoka usred Kaspijskog mora, snimljen u distopijskoj atmosferi priziva Stalkera Andreja Tarkovskog i prikazuje jednu obitelj prisiljenu zamisliti budućnost usred ruševina surove posttranzicijske svakodnevice.

21 sat u kinu Tuškanac vrijeme je za pobjednika ovogodišnje sekcije Encounters na Berlinaleu, vizualna rapsodija Okus vijetnamskog redatelja Lê Bảoa. Filmski debitant Lê Bảo komponirao je delikatnu, senzornu meditaciju u kojoj dominiraju sirovi, intimni strahovi o izolaciji i preživljavanju. Nameću se pitanja poput: jesu li ljudska bića doista superiorna prestrašenim, golim životinjama? Vezani smo u malim grupama i vrtimo se u krug, bilo u malim kavezima ili oko zemaljske kugle. Okus instinktivno evocira izdaju obećanja globalizacije i migracije, ali i odaje počast žudnji čovječanstva za nježnošću i ljepotom.

U Dokukinu KIC nastavlja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera čiji dokumentarno-igrani hibridi pokazuju kako je usprkos naizgled idiličnom miljeu u Švicarskoj itekako moguće stvarati filmske naracije otpora i denuncirati društvo kontrole. S početkom u 19 sati gledamo njegov film Siva zona, žestoka hiperrealistička parabola ali i etnološki komad znanstvene fantastike „pokazuje što se u Švicarskoj događa danas i što će se u njoj događati sutra, ali i u ostatku svijeta ako ne budemo oprezni“. Film karakterizira za ono doba vrlo inovativna mješavina dokumentarističkog pristupa stvarnosti i neočekivanih izlijeva apsurdnog i nadrealnog.