Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa

Povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa u svibnju i lipnju 2021. u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien osmislili smo nekoliko događanja objedinjenih pod naslovom Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa.

Prvo u nizu održat će se na sam 100. rođendan umjetnika u srijedu, 12. 5. 2021., u Dokukinu KIC predstavljamo nagrađivani dokumentarni film Beuys čiji nam se redatelj Andres Veiel uživo javlja iz Berlina, priča o svojoj fascinaciji ovim umjetnikom, dugotrajnom istraživanju arhiva i projektima na kojima trenutno radi. Film možete pogledati i sljedeći dan, u četvrtak 13. 5. 2021.

U suradnji s Dominom sredinom svibnja organiziramo instalaciju u javnom prostoru mlade umjetnice Lucije Žuti koja se referira na sustavno uništavanje hrvatskih šuma koje poduzimaju odgovorna javna poduzeća. Instalacija vuče korijene iz Beuysove akcije sadnje 7000 hrastova na documenti u Kasselu. 7000 hrastova – Gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave (Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung) jedna je od najpoznatijih akcija Josepha Beuysa, započeta 1982. na documenti 7. Uz pomoć volontera, Beuys je tijekom nekoliko godina na različitim mjestima u Kasselu posadio 7000 stabala zajedno s pratećim bazaltnim kamenom, nazivajući to socijalnom skulpturom. Projekt 7000 hrastova, koji se s vremenom razvio u nezaobilazan dio javnog prostora grada Kassela, bio je umjetnička i ekološka intervencija s ciljem poboljšanja urbanog životnog prostora, ali i velika promjena u poimanju umjetnosti.

Početkom lipnja organiziramo online panel Tko se boji Josepha Beuysa? u kojem sudjeluju Catherine Nichols (umjetnička direktorica beuys2021) i prof. Timo Skrandies (Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta Heinrich Heine Düsseldorf, urednik Priručnika o Josephu Beuysu).

Goethe-Institut Kroatien kroz projekt #Beuys100 ispituje značaj i utjecaj umjetnikova stvaralaštva danas. U suradnji sa Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca organiziraju se filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru.

Više o svim programima u sklopu projekta #Beuys100 na linku.