Silent disco u MSU Black Boxu – Žene minorne spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije)

U sklopu izložbe Žene minorne spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) u MSU Black Boxu u petak 2. srpnja u 19 sati održat će se jedinstvena audiovizualna izvedba koja će kroz silent disco format uživo mutirati već procesuirane materijale filmskog soundtracka.

Niki Speaks, Eklips, Nikša i Lala, sudionice/i projekta, u ovoj izvedbi kao gradivne elemente koriste ostatke zvučnog miksa obrađene efektima, izvorne tekstove iz filma, te četiri nove site-specific pjesme realizirane u periodu od otvorenja izložbe do izvedbe (2. 6. – 2. 7. 2021).

Projekt Žene Minorne Spekulacije na razmeđu izvedbe, filma i izložbene instalacije kroz osobni narativ i motiv neolitske figurine pripovijeda o nevidljivoj i prešućenoj povijesti prikaza žena te vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije. Susret arheologinje-istraživačice i artefakata iz nekih drugih, akronoloških svjetova ima svoje uporište u duhovitoj bizarnosti SF žanra – lucidno je primijetila likovna kritičarka Ivana Meštrov u osvrtu na ovaj projekt.

Sekvenca 5 (Mutacije) zadnja je u nizu javnih proba i predstavlja materijal skupljen oko, iza, i sa strane glavne osi istoimenog filma. Bavi se memorijom, poviješću, duhovima spekuliranja gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije, a narativ se plete kroz minorne povijesti, minorne narative, minorne fragmente i minorne tehnikalije.

Žene minorne spekulacije, sekvenca 5 (Mutacije) predstavlja se u sklopu projekta Kinematografije otpora koji već treću godinu zaredom zajedno organiziraju Subversive Festival i MSU s namjerom da promoviraju filmske autorice i autore čiji opus nastaje na sjecištima strategija i praksi suvremene umjetnosti i filma.

Autorica projekta Žene minorne spekulacije je Nicole Hewitt u suradnji s Ivanom Slipčevićem. Uz njih, na projektu surađuju Hrvoslava Brkušić, Hrvoje Nikšić i Jason Mulhausen.

Kustosice izložbe i autorice programske koncepcije Kinematografija otpora su Dina Pokrajac i Leila Topić.

***
Zbog ograničenog broja posjetitelja u prostoru izvedbe molimo Vas da potvrdite svoj dolazak do 1. 7. 2021. na e-mail: recepcija@msu.hr.

***

Izložba je otvorena do 15. rujna 2021.