Nedjelja na 14. SFF-u: Nagrade Wild Dreamer i svjetska premijera ‘Žene minorne spekulacije’

Filmski program 14. Subversive Festivala ulazi u ovogodišnje finale uz večerašnju dodjelu nagrada Wild Dreamer za najbolje filmove dokumentarne i igrane konkurencije u zagrebačkom kinu Tuškanac. Ususret dodjeli subota donosi hrvatsku premijeru pobjednika Cinéma du Réel, dokumentarac o Greti Thunberg i svjetsku premijeru filma Žene minorne spekulacije Nicole Hewitt.

U 14 sati u kinu Tuškanac na repertoaru je pobjednik Cinéma du Réel, polemički komad Godina otkrića Luisa Lópeza Carrasca koji kroz priče starih i mladih posjetitelja lokalnog bara u Cartageni stvara zanimljiv dijalog između suvremene španjolske svakodnevice i gotovo zaboravljenog komadića političke povijesti te otkriva nadolazeću eroziju radničkih prava i neoliberalnu agendu vodećih aktera EU-a.

17 sati pisac Didier Eribon i redatelj Jean-Gabriel Périot sudjelovat će u online razgovoru povodom nedavne hrvatske premijere filma Povratak u Reims (Fragmenti), a moderator će biti Leonardo Kovačević. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku i moći će se pratiti putem Zoom poveznice i na Facebook stranici festivala.

U 18 sati u Tuškancu slijedi biografski dokumentarac Greta Nathana Grossmana o svjetski poznatoj aktivistici Greti Thunberg koji se prikazuje izvan konkurencije. U ljeto 2018. petnaestogodišnja Greta započinje svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina ‘mala protestna akcija’ prerasta u globalni pokret, a tiha djevojka iz autističnog spektra postaje svjetski poznata aktivistica. Pratimo je na putu da spasi svijet.

Za 20 sati u Tuškancu je zakazano proglašenje festivalskih pobjednika i svečana dodjela nagrada Wild Dreamer nakon čega slijedi svjetska premijera filma Žene minorne spekulacije Nicole Hewitt. Film kombinira elemente video-instalacije, putopisa, etnografskog dokumentarca i znanstvene-fantastike te nas vodi na spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju. Prikazuje se u sklopu projekta Kinematografije otpora koji već treću godinu zaredom zajedno organiziraju Subversive Festival i Muzej suvremene umjetnosti (MSU). Na projekciji će biti prisutni autori filma Nicole Hewitt i Ivan Slipčević, cijela filmska ekipa te kustosice Dina Pokrajac i Leila Topić.

*** Podsjećamo i da se 14. Subversive Film Festival djelomično održava online.  Na platformi www.volimdokumentarce.net dio filmova iz festivalskog repertoara dostupan je za gledanje do 10. listopada u ponoć bez posebnog dnevnog rasporeda. Filmovi iz dokumentarne (Faya Dayi, Ostrov, Prljavo perje, Godina otkrića, Mutna rijeka, Mala Palestina, Greta) i igrane konkurencije (Što vidimo kada gledamo u nebo?, Teško je biti rođen, Pas koji nije prestajao lajati) dostupni su uz cijenu ulaznice 3 dolara, dok se filmovi iz programa Retrospektiva – Fredi M. Murer (Alpska vatra, Siva zona, Mi brđani s brda nismo krivi što smo tu, Zelena planina) i Film XX – Ulrike Ottinger (Pariški kaligrami) mogu gledati besplatno uz unošenje koda SUBVERSIVE.