Klasni prezir i žudnja u fokusu četvrtka na SFF-u

U Dokukinu počinje retrospektiva Cecilije Mangini i program Hommage – Tko zna što će jučer donijeti?

Prvi četvrtak 15. Subversive festivala počinje u 18 sati u kinu Tuškanac uz projekciju filma Planet redataljice Amalie Ulman, vrckave crne komedije koja istražuje suvremeno siromaštvo, klasne barijere, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri.

Program u Tuškancu nastavlja se u 19:30 sati uz Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma Basile Carré-Agostini, šarmantni dokumentarac o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima proslavljenih knjiga Nasilje bogatih i Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona. Monique i Michel zajedno su više od 50 godina i mogli bi živjeti ugodan i miran umirovljenički život u svojem ljupkom domu u okolici Pariza. No kako da se odmore kada se treba boriti protiv kapitalizma?

Finale četvrtka u Tuškancu rezervirano je za film Veliko kretanje, pobjednika sekcije Orizzonti u Veneciji, filmsku simfoniju i odu jednom od najviših gradova na svijetu, La Pazu. Istovremeno halucinogeni trip, spiritualno putovanje i metafizička potraga Veliko kretanje je jedinstveno filmsko iskustvo puno bijesa, misterija i lizerginske magije.

U Dokukinu KIC očekuje nas retrospektiva poznate talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini, a četvrtak je rezerviran za blok autoričinih kratkih filmova s početkom u 19 sati. Filmovi koji se prikazuju su Biti žena, Tommaso, Brindisi i Zauzdani Fabio. Nakon projekcija razgovaramo s Manginijevim čestim suradnikom, redateljem Paolom Pisanellijem, te filmologinjom Dalilom Missero, autoricom knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

U 21:15 sati u Dokukinu slijede filmovi iz programa Hommage – Tko zna što će jučer donijeti? uz filmove o grčkoj vojnoj hunti. Na rasporedu su Tajna škola– „sabotirana“ verzija nađenog propagandnog filma koji je producirala grčka vojna hunta da bi podržala uglavnom osporenu tvrdnju – za mnoge nacionalni mit – povezan s rađanjem moderne grčke nacije i izgradnjom njezina etničkog identiteta. Slijedi Sretan dan, film koji prikazuje kažnjeničko iskustvo političkih zatvorenika koji su prognani na maleni otok usred Egejskog mora tijekom vojne hunte i tvrdoglavo odbijanje jednog zatvorenika da se pokori.

***
Raspored 15. Subversive Film Festivala