Nastavak Subversive Foruma

Iz nas je već četvrtina bogatog ovogodišnjeg Subversive programa podijeljenog na segmente Perspektive ljeviceAlterekonomski forum i Subverzivno izdavaštvo.

Na kombiniranom (uživo-Zoom) panelu Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu danas, 26. svibnja u 18 sati na kombiniranom panelu (uživo-Zoom) raspravljat će se i o načelnim pitanjima ljevice i nacije, s osvrtom na aktualnu ratnu situaciju u Ukrajini. U Zagrebu će nam se pridružiti belgijski povjesničar, politolog i politički aktivist te najpoznatiji predstavnik Odbora za ukidanje nelegitimnih dugova Eric Toussaint, dok će preko Zooma još sudjelovati Stevo Đurašković s Fakulteta političkih znanosti te Yuliya Yurchenko s Greenwich University, ujedno i jednu od osnivača ukrajinske političke organizacije Socijalni pokret/Sotsialnyi Rukh (2015).

Ovaj će se panel fokusirati na pitanje nacije, ali i na odnos ljevice prema nacionalnom pitanju. Ukrajinsko-ruski rat je neposredan povod raspravi, ali će ona biti šira i uključivat će dinamiku odnosa desnice i ljevice prema naciji. Može li bez uključivanja nacije i nacionalnog identiteta u politike ljevice ona očekivati masovnu političku potporu i postati većinska stranka? Osobito u perifernim zemljama, koje svoj podređen položaj prema centru vide i kao nacionalno tlačenje. Ovaj stav možemo smjestiti i u analizu odnosa ljevice prema masama i masovnim pokretima. Na panelu ćemo se pokušati orijentirati i prema sljedećim pitanjima: Zanemaruje li današnja ljevica nacionalno pitanje? Što je ljevici činiti u ratnoj situaciji, ali koja se odvija u drugoj državi? Treba li nam uopće rasprava o ljevici i naciji? Panel će moderirati Dimitrije Birač.

petak27. svibnja u 18 sati u KIC-u Eric Toussaint održat će predavanje Ukrajina i dug. Fokus predavanja će biti na aktualnoj poziciji Ukrajine s obzirom na njene dosadašnje i sadašnje neoliberalne politike te njenu politiku duga. Toussaint je mišljenja da ukrajinski dug treba ukinuti, umjesto da ga njeni lideri trenutno nastavljaju otplaćivati svim kreditorima, osim ruskim s obzirom na to da su Ukrajina i Rusija u ratu. Konačno, Toussaint smatra da bi ukrajinska vlada trebala uvesti tzv. ratni porez na najbogatijih 1% radi financiranja rata, a revizija duga bi se trebala provoditi uz participaciju građana. Na kraju predavanja zamišljena su pitanja iz publike u kontekstu polit-ekonomskog položaja Ukrajina kako unutar svjetske podjele rada, tako i u kontekstu dužničkog sistema. Predavanje će moderirati Dimitrije Birač.

Odmah nakon predavanja Erica Toussainta, u 20 sati će biti predstavljanje knjige izvanredne profesorice na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ankice Čakardić Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije. Knjigu čini devet radova o različitim filozofskim sustavima, idejama, fenomenima i konceptima koji pripadaju specifičnim socijalno-filozofskim tradicijama i odsječcima povijesti filozofije. Autorica analizira radikalne filozofije Hobbesa i Lockea, Hegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, de Beauvoir i Foucaulta, ne bi li ponudila problemski presjek bitnih tema socijalne filozofije: filozofija i praksa, individualizam i vlasništvo, izvori feminizma, postmoderna i kritika subjekta. Ono što u knjizi povezuje sve analizirane filozofije jest njihova angažiranost, spremnost na prekoračenje ne samo društvenog statusa quo, već i činjenica da filozofiju razumiju kao praksu ili refleksiju odnosa prema življenoj, iskustvenoj i proizvedenoj stvarnosti. Na predstavljanju knjige, uz autoricu, sudjeluju još i Nadežda ČačinovičLuka BogdanićKatarina Peović te Ognjen Strpić (urednik izdanja), a moderirat će Srđan Sandić.

Idućeg dana, u subotu, 28. svibnja s početkom u 17 sati održat će se Zoom-panel Poslije Jugoslavije: natrag na periferiju, na kojem će govornici biti Rastko Močnik i Rade Pantić, profesori s Fakulteta za medije i komunikaciju (Beograd), dok će panel moderirati Dimitrije Birač. Govornici već treću godinu na FMK drže predavanja o procesima koji su prouzrokovali raspad SFRJ, obnovu kapitalizma u njenim republikama, njihovu integraciju u svjetsku podjelu rada. Kao takva, ova predavanja su jedina na području bivše Jugoslavije koja problematiziraju na takav način ovu povijesnu prekretnicu. Na ovom panelu će objasniti što znači „natrag na periferiju“, iz naslova njihovih predavanja. Pojasnit će i koncept i periodizaciju jugoslavenskog postkapitalizma. Dalje će biti govora kako o obnovi kapitalizma, tako i o periodizaciji kapitalističke tranzicije. Neka od pitanja koja ćemo problematizirati svakako su: Je li Jugoslavija mogla opstati? Što je značio „socijalizam“ za vladajuću birokraciju? Kakva je uloga nacionalizma u raspadu SFRJ?

Zatim isti dan u 19 sati slijedi predstavljanje knjige izvanredne profesorice Filozofskog fakulteta u Rijeci Katarine Peović Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim… Ova knjiga obuhvaća širok spektar tema: usko znanstvena epistemiološka pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, ali i suvremenost. Studija kreće od činjenice da se nalazimo u vremenu koje, osobito nakon globalne ekonomske krize 2008/9., budi interes za nove ekonomske i društvene modele koji bi se oduprli sveprisutnom diktatu tržišta, utilitarizma profitno usmjerene logike koja se proteže na sve sfere života, od svakodnevice, do medija i tehnologije. Autorica čita temeljne tekstove revolucionarnih promišljanja društveno-ekonomskih alternativa kapitalizmu povezujući ih sa suvremenošću, posebice s polit-ekonomskom zbiljom Hrvatske danas. Na predstavljanju knjige, osim autorice govorit će Luka BogdanićAnkica Čakardić i Srećko Pulig, a moderirat će Fran Radonić Mayr.

Program 15. Subversive Foruma završava 3. lipnja s raspravom pod naslovom Teze o radikalnoj jednakosti u kojoj će sudjelovati Antonia Birnbaum i Rok Benčin uz moderatora Leonarda Kovačevića, u kojoj će se kritički analizirati pojam i pitanje jednakosti, kao i transformacija koju je imala od studentskog pokreta 1968. do danas.

Pridružite nam se na preostalim programima u promišljanju subverzivnog, slobodnog i demokratičnog svijeta!