Subversive Forum: teorijsko-diskurzivni program 15. Subversive festivala

U diskurzivnom dijelu 15. Subversive Festivala, SUBVERSIVE FORUMA unutar kojeg se aktivno promišljaju revolucionarni horizonti mogućeg novog svijeta i ove nas godine očekuje niz diskusija, panela i predavanja i gostovanja (uživo i online) brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu – MIKROFIZIKE PROTU-MOĆI.

Ove godine Subversive forum podijeljen je unutar četiri segmenta koji se međusobno isprepliću: AlterEkonomski forum, Perspektive ljevice, Simptomi fašizma te Subverzivno izdavaštvo.

Uvertira u diskurzivni program počinje već u subotu, 21. svibnja s dokumentarcem Zlatna zora: javna stvar grčke redateljice i izvjestiteljice Angélique Kourouni, o neofašističkim i neonacističkim strujama u Grčkoj te preispitivanjem autorice o načinima otpora protiv istih, s fokusom na djelovanje i borbu protiv ekstremno desne stranke Zlatna zora. Idućeg dana u 15 sati prikazuje se i dokumentarac Brijačnica i bombao strukturnoj ksenofobiji u Njemačkoj, nakon čega slijedi razgovor Kontinuiteti (neo)nacizma: Grčka/Njemačka, o temama koje se problematiziraju u oba filma.

Predavanja, paneli, diskusije u svrhu artikulacije moguće alternativne stvarnosti

SUBVERSIVE FORUM službeno otvaramo u nedjelju, 22.5. u SPD “Privredniku” u 20 sati, predavanjem pod naslovom Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza u kojem će se sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Ágnes Gagyi pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas. Istoga dana,u 18 sati, Ilya Budraitskis, povjesničar te politički i kulturni teoretičar iz Moskve, suradnik i autor brojnih lijevih publikacija i časopisa te autor nedavno objavljenje knjige Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia održat će online predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma.

U ponedjeljak 23.5. u 18 sati čeka nas i hrvatska premijera filma Hakirana pravda o osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, kojem nakon deset godina pritvora prijeti izručenje SAD-u zbog špijunaže, popraćena panelom uz zanimljive sugovornike, između ostalog i francuskog filozofa Geoffroya de Lagasnerieja, autora knjige Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning koja je prevedena u sklopu biblioteke Parezija udruge Bijeli Val.

Dvoje će predavača tematizirati eksploatativnu narav rada u kapitalizmu, negativnu solidarnost, nove nestandardne i atipične (pritom orodnjene i rasijalizirane) radne aranžmane; interpersonalno nasilje norme i druge specifičnosti novog krajolika tržišta rada. Američki politički filozof Jason Read sa sveučilišta Southern Maine s nama je online u ponedjeljak 23.5. u 20.30 sati, a sociologinja i istraživačica Amelia Horgan, autorica nedavno objavljene knjige Lost in Work: Escaping Capitalism pridružit će nam se uživo u utorak, 24.5. u KIC-u u 20 sati. Matt Huber, profesor geografije na sveučilištu Syracuse kojemu u svibnju za Verso izlazi knjiga Climate Change as Class War održat će u utorak 24.5. u 18 sati online predavanje o političkoj ekologiji za radničku klasu i vezi klimatskih promjena i klasne borbe.

Michael Roberts, britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta te autor brojnih knjiga iz političke ekonomije održat će u srijedu, 25.5. u 18 sati u SPD Privredniku keynotepredavanje pod naslovom Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću, uzimajući u obzir koordinate i produbljivanje ekonomske, ekološke, zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize. David Broder, povjesničar, prevoditelj i član uredništva socijalističkog magazina Jacobin istoga dana, na istoj lokaciji u 20 sati govorit će o ograničenjima lijevog populizma i potencijalima masovne politike u Europi i Americi.

Éric Toussaint u svojem će predavanju u petak, 27.5. u 18 sati u KIC-u otvoriti pitanje Ukrajine te njene politike duga, a na panelu Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu prethodnog dana će se sa Stevom Đuraškovićem i Marcellom Mustom baviti odnosom ljevice i nacionalnog pitanja. Rastko Močniki Rade Pantić s Fakulteta za medije i komunikaciju u subotu 28.5. u 17 sati online će razgovarati o procesima koji su doveli do raspada SFRJ, obnove kapitalizma u njezinim republikama te njihovog vraćanja na periferiju.

Promocije knjiga Ankice Čakardić i Katarine Peović

U petak, 27. 5. u KIC-u s početkom u 20 sati očekuje nas promocija knjige Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije, zbirke od devet radova o različitim filozofskim sustavima, idejama, fenomenima i konceptima koji pripadaju specifičnim socijalno-filozofskim tradicijama i odsječcima povijesti filozofije, a u kojima autorica Ankica Čakardić analizira radikalne filozofije Hobbesa i Lockea, Hegela, Marxa, Engelsa, Zetkin i Luxemburg, de Beauvoir i Foucaulta. Knjigu Katarine Peović pod nazivom Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim… predstavit ćemo u subotu, 28.5. u KIC-u s početkom u 19 sati. Knjiga obuhvaća širok spektar tema: usko znanstvena epistemiološka pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, ali i suvremenost. Studija kreće od činjenice da se nalazimo u vremenu koje, osobito nakon globalne ekonomske krize 2008/9., budi interes za nove ekonomske i društvene modele koji bi se oduprli sveprisutnom diktatu tržišta, utilitarizma profitno usmjerene logike koja se proteže na sve sfere života, od svakodnevice, do medija i tehnologije. Za kraj, 3. lipnja, filozofkinja Antonia Birnbau u raspravi s Rokom Benčinom u SPD “Privredniku” u 19 sati analizirati će pojam jednakosti, prateći njegovu transformaciju, radikalizaciju i nastajanje novih oblika od studentskog pokreta 68′ naovamo.

Antikapitalistički seminar vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih

Subversive Festival i ove godine u suradnji s portalom Slobodni Filozofski i u sklopu Škole suvremene humanistike organizira ANTIKAPITALISTIČKI SEMINAR, koji će trajati od 18-20.5. i 26-28.5. (produžene prijave do 17.5.). Program političke edukacije vraća marksizam i kvir u središte promišljanja o samoorganiziranju eksploatiranih i opresiranih. Neke od tema o kojima će izlagati naši predavači_ce Nina Čolović, Stipe Ćurković, Karolina Hrga, Lidija Krienzer Radojević, Mario Kikaš, Vir Lev, Maja Solar iMislav Žitko, i koje ćemo zajedno promišljati su: civilno društvo i sindikati, kritika političke ekonomije, socijalna reprodukcija i kapital, ideologija i fetišizam robe, kulturne politike u neoliberalizmu, kvir teorija i feminizam, historizacija seksualnog rada, transrodnost i transfobija.

Da bismo se izborili za neki bolji svijet moramo ga najprije moći zamisliti! Da bismo ga mogli zamisliti moramo razmotriti emancipatorne teorije i prakse koje su mu najbliže, koje u sebi imaju transformativni potencijal svijeta kojem težimo.

*** 
Raspored Subversive Foruma