Alain Badiou: Pravi život

Prevoditelj: Zlatko Wurzberg
Urednica: Dina Pokrajac
Za izdavača: Nikola Devčić
Oblikovanje: Dejan Dragosavac Ruta
Godina izdanja: 2018.

U ovom gorljivom obraćanju mladima, Alain Badiou ih poziva da ne pođu utabanim stazama već da promijene svijet.

“Prva poznata recepcija filozofije, koja dolazi sa Sokratom, pojavljuje se u formi vrlo teške optužbe: filozof kvari mladež. Dakle, ako se držim ovog gledišta, reći ću prilično jednostavno: ja kvarim mlade govoreći o onome što život može ponuditi, o razlozima zašto je apsolutno nužno promijeniti svijet i koji upravo zbog toga zahtijevaju prihvaćanje rizika.

Danas, jer imaju slobodu i mogućnost, mladi ljudi više nisu vezani tradicijom. Ali što učiniti s tom slobodom, s novim lutanjem? Djevojke i dječaci moraju otkriti vlastitu sposobnost za pravi život, snažnu misao koja izražava novi svijet što ga namjeravaju stvoriti.

Živjeli nam sinovi i kćeri!”
A.B.

Alain Badiou francuski filozof, rođen je 17. siječnja 1937. u Rabatu u Maroku. Profesor je emeritus na École normale supérieur i osnivač katedre za filozofiju na Université de Paris VIII zajedno s Gillesom Deleuzeom, Michelom Foucaultom i Jean-Françoisom Lyotardom. Jedan je od najznačajnijih suvremenih filozofa neomarksističke orijentacije. Uz filozofska djela objavio je niz romana, drama, knjiga političkih i književnih eseja. Najznačajnija djela: Teorija subjekta, Može li se misliti politika?, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Stoljeće, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i dr.