Suzana Marjanić: Kronotop hrvatskog performansa: Od Travelera do danas

Urednici: Nikola Devčić, Miroslava Vučić, Višnja Rogošić
Izdavači: Institut za etnologiju i folkloristiku, Udruga Bijeli val, Školska knjiga
Oblikovanje: Damir Bralić i Lana Grahek
Godina izdanja: 2014.

Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas Suzane Marjanić prvo je cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas. U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj monografiji, s više od 2.000 stranica i 2.700 fotografija, domaća umjetnost performansa vuče korijen iz dadaističkih uličnih akcija grupe Traveleri iz 20-ih godina prošloga stoljeća, kada su zagrebački gimnazijalci skidanjem šešira subverzivno pozdravljali konje, a ne kočijaše i gospodu u kolima. Posebna je pozornost posvećena  konceptualnoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina, kada je na prostorima bivše Jugoslavije inicirana umjetnost performansa s njegovim rodonačelnikom Tomislavom Gotovcem a.k.a. Antonijom G. Lauerom i prvim umjetnicama performansa što se tiče domaće scene: Sanjom Iveković i Vlastom Delimar.

Hrvatska performerska i akcionistička scena obrađena je prema njezinim izvedbenim centrima (Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula – Labin, Rijeka, Osijek – Vinkovci, Varaždin) i podijeljena u devet cjelina. Kao završne godine uzete su dvije: 2010. godina kao godina smrti anarho-oca hrvatskoga performansa u zemlji i u regiji (ex-Yu) – Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera, te 2013. godina kada RH ulazi u EU (ili obrnuto). Svaka je cjelina popraćena  uvodnom znanstvenom studijom i intervjuima (149 razgovora) s umjetnicima / umjetnicama (objavljenima u dvotjedniku Zarez), koji zajedno pružaju jedinstven ključ za čitanje umjetnosti performansa – umjetničke forme koja je često marginalizirana zbog neznanja i građanskog licemjerja.

„(…) Baveći se performansom u rasponu od „Travelera do danas“ Suzana Marjanić otvorila je svojim brižnim istraživanjima datoteke živih sjećanja u doba vladavine fotografije i filma kao novih medija totalne reproduktivnosti života. Ono što je jedino nepokorno u svijetu tehno-znanstvene produkcije umjetnoga života jest živo tijelo. Baš ono pamti traume prošlosti. Ali i prkosi svojem zatvaranju u sive zone opstanka. Ono što jedino preostaje od povijesti kao monumentalne iluzije napretka nisu estetski objekti niti grandiozni spomenici herojske povijesti kao mita. Mnogo je važnije da nepokorno i slobodno tijelo živi svoju egzistenciju kao bol i užitak, kao radost i patnju u sudioništvu s Drugima. Ovo je knjiga posvećenosti tom jedinstvenom trenutku svijesti o događaju koji iščezava iz vremena i postaje slikom bezuvjetne predanosti Drugome. Suzana Marjanić autorica je jedne nesvakidašnje knjige. Iz njezina gustoga tkanja govore umnoženi Drugi. I stoga je ovo zajedništvo aktera i sudionika više od teksta i slike. Perfomativnost i performans s Kronotopom su dobili pouzdano ishodište za sva daljnja takva istraživanja.“

prof. dr. sc. Žarko Paić