Drugi ponedjeljak 12. Subversive Festivala

Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio 12. SUBVERSIVE FESTIVALA koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene. Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom EUROPA NA RUBU ― prema novom emancipatornom imaginariju, sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

U ponedjeljak, 13. svibnja, započinju događanja u sklopu 3. AlterEkonomskog foruma. U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa održava se okrugli stol pod nazivom Europa na rubu – od političkog do politike. U trenutku pred nadolazeće izbore za Europski parlament, Europa stoji na rubu dosad najveće neizvjesnosti zbog populističkih glasova koji zagovaraju njezino slabljenje i dezintegraciju, a na okruglom stolu organiziranom u suradnji s Institutom za političku ekologiju, raspravljat će se o tome kako koristiti transformativnu snagu društvenih pokreta koji pružaju pravu alternativu daljnjoj dezintegraciji EU i potencijalnom napuštanju europskog projekta.
U raspravi koju će moderirati Vedran Horvat sudjelovat će Laurent Standaert, Iva Marčetić, Daniel Chavez i Ajda Pistotnik.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa predavanje će održati politički ekonomist Michael Heinrich čiji se uvidi uzimaju kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje Kapitala, a u sutrašnjem izlaganju podsjetit će na aktualnost Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću. Poseban naglasak predavanja bit će na povezanosti krize na tržištima nekretnina i krize državnih financija, strukturnim uzrocima krize, raspodjeli bogatstva i mogućim pomjeravanjima u globalnim odnosima moći.
Predavanje će moderirati Stipe Ćurković.