U petak o važnosti Rose Luxemburg te novim društvenim pokretima u Francuskoj

Pretposljednji je dan ovogodišnje Subversive konferencije i dan za raspravljanje o jeziku migracija, suvremenim društvenim pokretima u Francuskoj te o važnosti i aktualnosti Rose Luxemburg.

U 15 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se radionica pod naslovom Imaju li migracije materinji jezik? Radionica će staviti naglasak na političku reprezentaciju diskursa i jezika migranata i migrantkinja čiji glas rijetko bez posredovanja ulazi u prostore političkog, a vodit će je filozof i publicist Boris Buden te Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni.

U 18 sati slijedi književna večer s francuskim književnikom Édouardom Louisom čiji su romani i stavovi izazvali ogroman interes francuske i međunarodne javnosti. Njegov roman Raskrstimo s Eddyjem upravo je objavljen i kod nas u prijevodu Ite Kovač i izdanju Naklade OceanMore.

Pripovjedni glas francuskog autora odjeknuo je prvim romanom Raskrstimo s Eddyjem (2014.) kojim je osvojio svjetsku publiku. Status književne zvijezde potvrđuje svojim drugim romanom Povijest nasilja (2016.) a slijedi njegova posljednja knjiga Tko je ubio mog oca (2018.), pronicljivo čitanje klasne raslojenosti i suvremenog obiteljskog života. Svoje književne opsesije razvija ispovjednim, autobiografskim tonom, visokom razinom empatije i mučnim opisima nasilja, ali i ambicioznim sociološkim i povijesnim komentarima koji zasijecaju u samu srž suvremenog francuskog života: u nedaću s kojom se danas susreće francuska radnička klasa, odnosno ono što je od nje ostalo.

Édouard Louis o svom će pisanju, autobiografiji, kontroverzi, javnoj izloženosti i drugim temama razgovarati s književnicom Asjom Bakić. Razgovor je organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom.

U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa na okruglom stolu o značenju oživljavanja simbola Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske te o naravi tih društvenih pokreta razgovarat će jedni od trenutačno najintrigantnijih francuskih filozofa i književnika, Didier Eribon i Édouard Louis.

Na okruglom stolu naziva Crveno ili žuto? Francuska revolucija i suvremeni društveni pokreti u Francuskoj pokušat će se dati odgovori o značenju novih društvenih pokreta u Francuskoj. U nekim od tih pokreta, nakon dugo vremena oživio je imaginarij Francuske revolucije: umjesto za ljevicu uobičajenih zastava, javljaju se francuske trobojnice, skrpane giljotine strše po raskršćima ulica, a na njima nacrtana stoji Macronova glava. S uglednim gostima razgovarat ćemo o značenju oživljavanja Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske, o naravi tih društvenih pokreta, kao i o stanju francuskog društva pod Macronom te političkim rješenjima kojima se valja okrenuti: pridružiti se postojećim pokretima ili pokrenuti novi? Ili je bolje prikloniti se nekim već postojećim partijama? Raspravu će moderirati Leonardo Kovačević.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa, Riccardo Bellofiore, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Bergamu, na predavanju pod nazivom Zašto je važna Rosa Luxemburg?, razmotrit će važnost i aktualnost njezinih učenja za razumijevanje današnje neoliberalne faze kapitalizma, a dotaknut će se i odnosa između osobnog i političkog u njezinu životu. Štoviše, pojasnit će kako se Luxemburgina teorija partije poklapa s Marxovom po tome da se partijska organizacija doživljava kao esencijalna komponenta izgradnje klasne svijesti „odozdo.“ Bellofiore će u predavanju nastojati i pokazati kako su se njezina gledišta o sindikatima promijenila pod utjecajem Ruske revolucije iz 1905. godine kao i ukazati na Luxemburginu aktualnost za razumijevanje kapitalizma u trenutku kada se centralizacija nastavlja bez koncentracije, a socijalizirani je rad izložen napadima.