‘Ray & Liz’, ‘Naši porazi’ i ‘KG’ su pobjednički filmovi 12. SFF-a!

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u nedjelju, 12. svibnja u kinu Europa završen je filmski program i službeno je otvorena konferencija 12. Subversive Festivala. Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca Čovjek i drvo u režiji Dalibora Platenika o našem zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi koji više od 30 godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina i to posve samostalno.

Uz više od 50 filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala donijela je recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu producentice Nikoline Hrga, redatelja i profesora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimira Jurića, te austrijskog filmskog kritičara Otta Reitera.

Najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji proglašen je film Ray&Liz Richarda Billinghama jer “kroz sudbinu jedne radničke familije pokazuje utjecaj neoliberalne ekonomske revolucije premijerke Margaret Thatcher započete osamdesetih u Britaniji a koja traje i danas. Unatoč brutalnom i snažnom prikazu rasapa familije, punom apsurda i tragedije, film je to duboko sjetan, sućatan i human.”

Posebno priznanje u igranoj konkurenciji dodijeljeno je filmu Sophia Antipolis Virgila Verniera. Prema riječima žirija, radi se o “djelu apokaliptičnog ugođaja u kojem se Apokalipsa već dogodila, tj. događa se svaki dan: od gubitka voljenih osoba do prikaza međuljudskih odnosa u kojima kontrola, strah i čuvanje privilegija jačaju iz dana u dan. Sve ovo događa se u mjestu po čijem je nazivu film dobio naslov, koje je sagrađeno s vjerom u znanost, napredak i komunikaciju, a sve pod jarkim suncem Provanse, i baš kao na Van Goghovim slikama – one koje su najosvjetljenije i najsunčanije ujedno su najteže i najmučnije.”

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Naši porazi francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija “Film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti. No, mladi iz Naših poraza u svojoj nesigurnosti i izostanku angažmana ne razlikuju od tinejdžera u mnogim gradovima širom svijeta. Kroz pitanja o solidarnosti, klasnoj borbi, aktivizmu itd. koja im upućuje Périot nas bez osuđivanja suočava s novom generacijom, u pokušaju da odgovori na ključno pitanje filma: jesmo li mi stariji zakazali u prenošenju znanja? Périot inzistira na pronalaženju novih načina suradnje i razmišljanja o filmu kao političkom činu te borbi za radnička prava. Iako njegova potraga ne završava pobjedom, niti nepobitnim produbljivanjem studentskog političkog angažmana, kraj filma ipak ostavlja prijeko potrebnu nadu da se borba i dalje nastavlja – kako na ekranu tako i na terenu.”

U dokumentarnoj konkurenciji posebno priznanje otišlo je militantnom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovu investigativnom dokumentarcu ekološke tematike Putovanje u zagađene gradove zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od 50 godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.

Najboljim kratkometražnim ostvarenjem proglašen je KG avangardne feminističke redateljice Cynthije Madansky, posveta Katerini Gogou koja je rođena 1940. godine u Ateni, a 1993. počinila samoubojstvo. “Bila je – i dalje jest – velika pjesnikinja, glumica, autorica inspirativnih knjiga kao što je Tri kliktaja ulijevo i prekrasna anarhistična divlja sanjarica. Zahvaljujući Cynthiji Madansky njezin divlji duh i dalje živi!”