12. Subversive festival: Europa na rubu

5.-18. svibnja 2019.
Subversive Film Festival, Subversive Forum, AlterEkonomski Forum, Balkanski Forum, Interdisciplinarne radionice: Vizualne konstrukcije političkog

12‒18. svibnja 2019.
DIDIER ERIBON, TITHI BHATTACHARYA, RICCARDO BELLOFIORE, SARA FARRIS, ISHAY LANDA, JODI DEAN, MICHAEL HEINRICH, GEOFFROY DE LAGASNERIE, EDOUARD LOUIS, SANDRO MEZZADRA, BORIS BUDEN, PAVLE LEVI I SABINA MIKELIĆ gosti su 12. Subversive Festivala

Ima li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Nastanak Europe kao federalne zajednice i njezinu fatalnu budućnost francuski filozof Julien Benda promišlja kao „moralno pitanje“, a Miroslav Krleža 1933. godine u eseju Evropa danas kritičan je spram njezine “bezglavosti” te piše: „Od najmračnijih i ljudožderskih dana, o zvijezdama, o bolestima, o životnim tajnama Evropa (po svoj prilici) nikad nije znala više nego što znade danas i znajući danas više no što je ikada znala, a sumnjajući  sve što zna, Evropa danas ne znade što zna i pojma nema što hoće.“

Danas, neposredno pred izbore za Europski parlament, opet raspravljamo o krizi suverenosti i nedjelotvornosti institucija Europske unije u odnosu sa i prema  jačanju oligarhijskih tendencija diljem njezinih članica. Europa je opet, ili još uvijek, na rubu.

EUROPA NA RUBU tema je ovogodišnjeg 12. Subversive festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer ) i popratni filmski program, i sa više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundAction (Francuska) i Guerrilla (Njemačka) ‒ izdvajamo gostovanje trenutačno najmarkantnijih francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona (Povratak u Reims), Geoffroya de Lagasneria (Misliti u lošem svijetu) i Edouarda Louisa.

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i dolazak feminističkih autorica, Tithi Bhattacharya (Feministički manifest za 99%), Sare Farris ( In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism) te američke filozofkinje Jodi Dean.

Treći Alter ekonomski forum uz brojne goste iz regije, Europe i Latinske Amerike predstavit će Michaela Heinricha, profesora ekonomije i predstavnika tzv. novog njemačkog čitanja Marxa te Riccarda Bellofiora, profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama koji će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma te o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.

Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra’anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao „masovne histerije“, dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni. U goste dolazi i naš, svima znani filozof i publicist, Boris Buden.

12. Subversive Film Festival održat će se od 5. do 12. svibnja i donosi više od 50 filmskih naslova u dokumentarnoj, igranoj i kratkometražnoj konkurenciji. Filmovi su to koji nas promatraju ravno u oči i koji ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta. Osim natjecateljskog, i ove godine čeka nas bogat popratni filmski program. Prisjećamo se dvoje nezamjenjivih filmskih ikonoklasta koji su nas nedavno napustili – kralja njujorškog undergrounda Jonasa Mekasa i francuske kinematografske veteranke Agnes Varda. Mekasu je posvećen ovogodišnji Hommage dok Retrospektiva donosi presjek Vardine 60-godišnje karijere, od niza novovalnih remek-djela do njezina posljednjeg autobiografskog dokumentarca Vardi od Agnes (2019.) koji je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je Vardi uručena i nagrada za životno djelo. U svojem filmskom testamentu ova vizualna pripovjedačica i žestoka protivnica svakog institucionaliziranog načina razmišljanja vodi nas na putovanje kroz svijet njezinih nekonvencionalnih slika. Ili riječima same Varde: „Htjela sam ponovno izumiti film i biti sretna što sam žena. Htjela sam biti radikalna“.

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Galerijom 90-60-90 u sklopu stalnog programa KINEMATOGRAFIJE OTPORA predstavljamo projekt Sabine Mikelić, višekanalnu instalaciju pod nazivom Beyond the Choir.  Autorica naglašava kako joj je „filmski kadar stvaran, poput života samog. Dopuštam mu življenje svojega života, omogućavam mu probijanje njegovih okvira – izvan filma u život i iz života u film“.

Na 12. Subversive festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora kao što su Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie, Pavle Levi, Marguerite Duras i Jean-Luc Godard, Alain Badiou, Ana Peraica i Tithi Bhattacharya.

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Balkan foruma, AlterEkonomskog foruma i Interdisciplinarnih radionica: Vizualna konstrukcija političkog ‒ ulaz je besplatan. Informacije o preuzimanju ulaznica za Subversive film festival proučite ovdje.