Komunizam ili neofeudalizam – centralno pitanje posljednjeg dana 12. Subversive Festivala

Posljednji je dan 12. Subversive Festivala i vrijeme za razmatranje i pokušaje razvijanja „lijevog zagovora“ slobode kretanja i otvorenih granica, ali i za pitanje da li nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam, kako to sugerira američka autorica Jodi Dean čije je predavanje centralni događaj posljednje subote ovogodišnjeg izdanja Festivala.

U 15 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se radionica Vizualna konstrukcija političkog. Svako djelovanje, napose političko, pretpostavlja kognitivno mapiranje terena ne bi li se utvrdilo koordinate u kojima se krećemo, kao i dekodiranje postojećih, naturaliziranih smjernica, da bismo kroz njihovu kritiku izbjegli stranputice koje sustav i pojedini režimi nude u pokušaju skretanja pozornosti s potencijalnih mjesta na kojima bismo mogli izvršiti transformativnu intervenciju. Program Vizualna konstrukcija političkog nastoji predložiti alate za dekonstrukciju onoga što nam se nudi kao normalizirana priča o svijetu, te vlastitu artikulaciju moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata. Radionicu će voditi filozof i publicist Boris Buden te Ivan March iz berlinske Guerilla Foundation koja pruža podršku aktivistima i građanskim pokretima u izgradnji džepova otpora.

U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni, Sandro Mezzadra održat će predavanje pod nazivom Umnožavanje granica na bojnom polju imaginacije. Ponovno razmatranje slobode kretanja koje će moderirati Boris Buden. Kao polazišnu točku predavanja Mezzadra uzima aktualno umnožavanje i otvrdnjavanje granica u mnogim dijelovima svijeta obilježeno porastom nacionalizma, kao i različitim stupnjevima kombinacija između neoliberalizma i autoritarijanizma, a u ovoj analizi pokušat će približiti različite pokušaje razvijanja „lijevog zagovora“ slobode kretanja i otvorenih granica.

Autorica knjige Komunistički horizont i profesorica političke filozofije i medijske teorije, Jodi Dean u 21 sat u velikoj dvorani kina Europa održat će predavanje pod nazivom Komunizam ili neofeudalizam? u kojem sugerira da nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam. Većina ljevice u dvadesetom je stoljeću smatrala da se društvo nalazi pred izborom između socijalizma i barbarizma (da se poslužimo poznatom frazom Rose Luxemburg). Do kraja stoljeća, neki su tvrdili da su eksperimenti državnog socijalizma i sami bili barbarski. Drugi su ukazivali na to da je stvarnost do koje je došlo nakon 1989. godine potvrdila istinu izbora: kraj socijalizma doveo je do nepodnošljivih barbarizama oličenih u ekstremnoj nejednakosti, militarizmu i degradaciji okoliša. Predavanje je organizirano u suradnji s Multimedijalnim institutom, a moderirat će ga Petar Milat.