Novi filmovi kultnih sineasta Panahija i Zhangkea u četvrtak na SFF-u

U četvrtak u 19:00 u kinu Europa filmski program počinje hrvatskom premijerom novog filma najpoznatijeg sineasta u dugotrajnom kućnom pritvoru, iranskog redatelja Džafara Panahija, 3 lica. Nakon vožnje taksijem, Panahi nanovo sjeda u auto, ovoga puta u izoliranu iransku regiju u kojoj se prepucij nakon obrezivanja djevojčica konzervira u soli i zakapa. Njegovo putovanje ujedno je i povijest iranskog filma i iskreni hommage njegovu mentoru Kiarostamiju.

U 21:00 u kinu Europa slijedi još jedna hrvatska premijera i to najnovijeg filma Jia Zhangkea, vodeće figure Šeste generacije kineskog filma. S njegovim novim filmom Pepeo ljubavi dobili smo krajnje neobični spoj hladne melodrame, gangsterskog filma i povijesne freske o ulasku Kine u 21. stoljeće kroz njezinu radikalnu transformaciju u zemlju histeričnog i divljeg kapitalizma.

Za 17:00 sati u dvorani Müller kina Europa zakazana je promocija knjige splitske fotografkinje Ane Peraice, Fotografija kao dokaz. U dobu “alternativnih istina”, sveprisutnog društva nadziranja i relativno jednostavne manipulacije slikom, Fotografija kao dokaz Ane Peraice djelo je nužno ne samo za razumijevanje karakteristika fotografije već i za interpretaciju istih u širokom rasponu od društvenih posljedica računalno posredovane komunikacije, preko diseminacije audiovizualnog sadržaja i forenzičke analize, do filozofijskih, etičkih i estetskih interpretacija.

U 19:00 u dvorani Müller kina Europa nastavlja se program s još jednom promocijom i to nove knjige memoarske proze jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pisaca i intelektualaca Slobodana Šnajdera, Umrijeti u Hrvatskoj. U pet eseja Šnajder progovara ne samo o Hrvatskoj danas i jučer već i o samome Šnajderu, o njegovu odnosu prema ocu i majci, prijateljima, književnosti i, naravno, o pisanju njegova nagrađivanog i prevođenog romana Doba mjedi. Razgovor s autorom moderirat će Seid Serdarević.

Četvrtak u KIC-u rezerviran je još jednu hrvatsku premijeru, kratkometražnog filma Sinovi smo tvog stijenja, jednog od trenutno najzanimljivih autora iz regije, Ivana Salatića. Film koji je svjetsku premijeru imao na festivalu DocLisboa, prati čovjeka koji je progonjen sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijanskog vojnika. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti očistiti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena. Ipak, njihove priče se nužno ne poklapaju. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem koji će voditi Nino Kovačić.

Četvrtak je i predzadnji dan Retrospektive Agnès Varde u kinu Tuškanac. U 19:00 na programu je film Bez krova i zakona s kojim Varda uvodi u kinematografiju „film zazornosti“ i za koji je nagrađena Zlatnim lavom u Veneciji, a u 21:00 slijedi njezin dokumentarni esej o alternativnim ekonomijama Skupljači i skupljačica, koji se često nalazi na listama najboljih dokumentarnih filmova svih vremena.