Subota veterana nezavisnog filma na SFF-u

Zbog tehničkih poteškoća i nepredvidivih okolnosti otkazuje se večerašnja projekcija filma What You Gonna Do When the World’s On Fire Roberta Minervinija koja je bila zakazana za 19 sati u KIC-u. Ispričavamo se svima koji su planirali doći zbog ove izmjene i pozivamo sve gledatelje da dođu danas na projekciju istog filma u kinu Europa u 17 sati!

U filmu koji je osvojio čak četiri nagrade na venecijanskoj Mostri, jedan od najpredanijih kroničara američkog Juga, Roberto Minervini, ispisuje turbulentnu povijest Crne Amerike zajedno sa svakodnevnim crnačkim iskustvima u osvit Trumpove pobjede, u kojem taj famozni „Black Power“ znači prije svega slobodu govora i obranu vlastitog glasa.

Nastavljamo u 19 sati u kinu Europa s novim filmom jedne od veteranke nezavisnog filma. Jedna od najradikalnijih figura tzv. Berlinske filmske škole, Angela Schanelec u filmu Bila sam doma, ali, za koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojila Srebrnog medvjeda za režiju, artikulira one male trenutke koji oblikuju našu egzistenciju kroz protagoniste čija egzistencija kao da je odsutna i oslobođena od bilo kakve empatije.

U 21 sat u kinu Europa u artificijelnom Nož u srce (Vanessa Paradis u glavnoj ulozi), stari znanac SFF-a, Yann Gonzalez ispisuje fetišističku posvetu gay-porn „šesnaestici“, ali i zaboravljenom 35mm formatu.

Posebna projekcija u 22:45 sati u kinu Europa rezervirana je za dugometražni igrani debi filmskog kritičara i sineasta Damira Radića, Posljednji dani ljeta. U ovom senzualnom komadu fotoaparat postaje suvereni „lik“ filma, prizivajući duhove analognog, a u prvi plan izbijaju junakov voajerizam i naglašeni erotizam kadra.

U 19 sati u KIC-u publika će imati još jednu priliku pogledati dokumentarac Zbogom Sajgone Wilme Labate o ženskom soul bendu Le Stars iz Toskane čije članice usred burne 1968. odlaze na veliku azijsku turneju sanjajući o slavi samo da bi završile usred vijetnamske klaonice u kojoj su morale svirkom zabavljati američke trupe. U istom terminu gledat ćemo crnogorski kratkiš Sinovi smo tvog stijenja Ivana Salatića o nemogućnosti suočavanja s prošlošću i rekonstruiranja sjećanja.

U 21 sat u KIC-u nastavlja se dokumentarna konkurencija s filmom Putovanje u zagađene gradove, militantnog veterana i doajena investigativnog dokumentarca Fernanda E. Solanasa koji u svom najnovijem ostvarenju postavlja osjetljivo pitanje imaju li ekološke alternative ikakvu šansu u današnjem svijetu kroz priču o provinciji Salta u sjevernoj Argentini gdje su stoljetne šume raskrčene su i posječene da bi na njihovu mjestu niknule ogromne plantaže soje. Lokalni farmeri protjerani su iz svojih sela i zabranjuje im se vožnja pristupnim cestama koje sada postaju privatizirane i otete od strane poljoprivrednih korporacija i kopne zbog katastrofalnih posljedica njihove pohlepe.


U kinu Tuškanac u 19:00 nastavlja se Hommage rodonačelniku tzv. dnevničkog filma, Jonasu Mekasu s njegovim kultnim filmom Walden: Dnevnici, bilješke i skice. Mekasov prvi dnevnički film ujedno je i epski portret njujorške avangarde 1960-ih u kojem se pojavljuju njegovi tadašnji prijatelji – Andy Warhol, John Lennon, Yoko Ono, članovi The Velvet Underground, Hans Richter, Stan Brakhage, Allen Ginsberg i mnogi drugi. Mekas je film nazvao prema istoimenom memoaru američkog transcendentalista Henryja Davida Thoreaua iz 1854. godine.