12. Subversive Film Festival gostuje u riječkom Art-kinu

12. Subversive Film Festival, od 15. do 18. svibnja, stiže u riječko Art-kino s dva programa – Suvremena filmska subverzija i Subverzivna Varda. Izbor od tri recentna filmska naslova, dvaju igranih (Ray & Liz, Melankolična djevojka) i jednog dokumentarnog (Što učiniti kada je svijet u plamenu?), donosi najbolje od ovogodišnje selekcije.

Gostovanje Subversiva u Rijeci u srijedu, 15. svibnja u 20 sati otvara nagrađivana britanska drama Ray & Liz koja u fokus stavlja roditelje i djetinjstvo redatelja Richarda Billinghama na marginama britanskog društva. Film vješto, dirljivo i crnohumorno prati vječno alkoholiziranog oca Raya i Liz, autorovu majka, ovisnicu o nikotinu, štrikanju i slagalicama. Od dominantnog motiva njegovih umjetničkih fotografija u kojima je dokumentirao vlastito odrastanje u siromašnoj četvrti Birminghama u doba tačerizma (jer Billingham je prvo stasao kao fotograf), nastaje oživljen i autentičan obiteljski album u formi pomaknutog i krajnje upečatljivog igranog filma.

Četvrtak, 16. svibnja u 21 sat donosi izvanredan doks Što učiniti kada je svijet u plamenu? koji prati individualne drame njegovih aktera referirajući se na svakodnevna crnačka iskustva u osvitu Trumpove pobjede, ali i turbulentnu povijest Crne Amerike. Redateljsku palicu drži jedan od najcjenjenijih dokumentarista današnjice iza kojeg stoji pet izuzetnih filmova posvećenih marginalnoj, nevidljivoj Americi dubokog Juga, a sam autor nije ni južnjak, ni Amerikanac, već Talijan Roberto Minervini. Prikazana na prošlogodišnjoj venecijanskoj Mostri, ta crno-bijela, vizualno zapanjujuća kronika godine dana u životima crne sirotinje po riječima kritike jedan je od najboljih filmova prikazanih ove godine na hrvatskim filmskim festivalima.

Suvremena filmska subverzija u Rijeci zatvara se u petak, 17. svibnja u 21 sat, postmodernom komedijom „u rozoj i plavoj boji“ pod nazivom Melankolična djevojka. Film donosi priču o djevojci sa spisateljskom blokadom bez doma koja u gradu traži mjesto za spavanje, no između joga studija i
umjetničkih galerija, za nju prostora nema. Njezino istraživačko putovanje satkano je od petnaest epizoda, petnaest kratkih i neobičnih susreta u kojima autorica Susanne Heinrich ispisuje ironičan komentar o feminizmu, konzumerizmu, umjetnosti i seksu.

Trodevni program Subverzivna Varda, posvećen genijalnoj i nedavno preminuloj redateljici Agnès Vardi, stiže svaku večer od 16. do 18. svibnja u 19 sati na veliko platno Art-kina, a donosi naslove Cléo od 5 do 7, Zaručnici s MacDonaldova mosta, Bez krova i zakona, Jedna pjeva, druga ne, Žene odgovaraju: Naša tijela, naš spol.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili putem platforme ulaznice.hr.